Utdrag av artikkel i Dagsavisen 11.11.17.

Av: Hanne Mauno:

De møttes i musikken. Heinz var tysk soldat. Bjørg ei ung norsk jente. Da hun ble gravid i 1943, måtte Bjørg forlate hjem og familie i Norge og dra til Tyskland for å få sønnen Harald.

En høstkveld i 1941 banket det på døra hjemme hos familien Nordsjø i Narvik. Det var mor i huset, Charlotte, som åpnet. Utenfor sto noen tyske soldater. De presenterte seg som musikere fra det tyske militærkorpset, og en av dem var organist. Kunne de kanskje få låne nøkkelen til kirken, for nå skulle de øve til en konsert der? Charlotte Nordsjø, som vikarierte som organist i Narvik kirke, hadde ganske riktig nøkkelen. Men siden hun var dårlig i tysk, fikk hun datteren Bjørg til å forklare dem på sitt skoletysk at det var noe galt med orgelpipene i kirken akkurat nå. Men de kunne jo få øve inne i stua?

Slik begynte samarbeidet mellom de militære musikerne fra Hitler-Tyskland og den musikkglade familien Nordsjø fra Narvik. Mor Charlotte var organist, far Peter spilte fiolin og dirigerte flere av Narviks mange kor, og alle de fire barna deres sang og spilte flere instrumenter. De tyske musikerne fortsatte å komme på døra, for å øve eller for å låne kirkenøkkelen, og en dag hadde de med seg en ung musiker til: Heinz Herresthal.